ANTALYA Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama şöyle;
Binalarda kalıcı olarak hizmet veren asansörlerin ve asansörlere ait asansör güvenlik aksamlarının karşılamaları gereken temel sağlık ve güvenlik gereklerini, piyasaya arz koşullarını kapsayan Piyasa Gözetim ve Denetimleri İl Müdürlüğünce yerine getirilmektedir.
Özel ve kamu binalarında asansörlerin insan can ve mal güvenliğini tehlikeye atmadan kullanılabilmesini temin etme sorumluluğu asansörün bulunduğu binadaki bina sorumlusuna aittir. Bina sorumlusu, asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda bir kez bakımını ve yılda bir kez periyodik kontrolünü yaptırmaktan, bakım ve periyodik kontrol ücretinin ödenmesinden sorumludur.
Yıllık periyodik kontrolün yapılmasına bina sorumlusu tarafından izin verilmemesi durumunda asansör ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilecektir.
Kırmızı etiket iliştirilen asansörün bina sorumlusu tarafından kullanıma kapatılması gerekmektedir. Ayrıca asansörde bulunan eksikliklerinin 30(otuz) gün içerisinde giderilerek takip kontrolünün yaptırılması gerekmektedir. Aksi durumda asansör ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilecektir.
24 Haziran 2015 tarihli ve 29396 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan Asansör Bakım, İşletme ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği hükümlerine aykırı hareket eden bina sorumlusuna veya kat maliklerine “1705 sayılı Ticarette Tağşişin Men’i ve İhracatın Murakabesi ve Korunması Hakkında Kanun” gereğince idari yaptırım uygulanacaktır.
Asansörler ile ilgili şikâyetleriniz için ücretsiz ALO 130 hattını arayabilir, Müdürlüğümüz e-posta adresine([email protected][email protected]>) mail yollayabilir veya Müdürlüğümüze dilekçe yoluyla başvurabilirsiniz.