Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya

Sosyal Entropi -1

Bu haberin fotoğrafı yok

Her millet, her toplum ve her zümre muhakkak ki belli bir sosyal rotada gider. Bu rota mevcut yapının gelişme yolculuğudur. Aslında kâinatta her şey negatife doğru bir süregenlik gösterir. Basit bir tarifle anlattığımız durum entropi ( tek yönlü ve düzensiz )olarak tanımlanabilir.

Aynı durum insan zümreleri içinde geçerlidir. İnsan kitleleri de tek yönlü ve düzensizdir. Madem tek yönlü ve düzensiz, peki düzensizlik içinde düzen nasıl olmalı.

Zümre erklerinin görevi burada oldukça önemli.Erkler, ortak paydalar için geniş kapsamlı daha minimal oluşumlar içinse özellikli kurallar oluşturmalıdır.Buraya kadar bilinen. Geniş paydaların kontrolü ise oluşturulan alt organlarca yürütülmelidir. Mesela bir devlet yönetim modelinde; esnaf locaları, hem yürüten hem denetleyen hem de yaptırım uygulayan olmalıdır. Sistem, üretim ve hizmet niteliğine göre özel kurallarla donatılmalı, ekonomik teşviklerle güçlendirilmelidir. Yine yasal yaptırımlar ise bu locaların ana dinamiklerinden olan hukuk boyutuyla denetlenmeli ve gerektiğinde yaptırım uygulanmalıdır. Sadece esnaf için değil aynı kurgu siyasi partiler ve diğer toplum yapılanmaları içinde uygulanmalıdır. Özetle niteliğe göre ayrılan toplum yapılanmaları alt başlıklarda kendi kuralları içinde var olmalıdır. Bunun mekanizmanın yürümesi ve daha sağlıklı gelişmesi içinse ana parlamento altında bir localar parlamentosu oluşturulmalıdır. Bu parlamentonun üyeleri, şehirlerin nüfuslarına göre sayısı belirlenip toplumda çeşitli sanat ve meslek dallarında kabul görmüş kişilerin seçilmesiyle oluşmalıdır. Herhangi bir parti adına olmaksızın bireysel yapıda olmalıdır. Bu parlamento ana faaliyet alanı genel başlık olarak toplum mimarlığıdır.

Asıl parlamento ise siyasi partilerden oluşmalı, devletin ve vatandaşının ana faaliyetlerini yürüten bir yapıda olmalıdır. Seçim barajı %15 olmalı böylece iki partili bir mekanizma ile siyasi istikrar oluşturulmalıdır. Klasik yapıda olduğu gibi Başbakan ve Bakanlardan oluşmalı ve Yasa ve Anayasa Mahkemelerince denetlenmelidir. Meclis Başkanlığı tıpkı Cumhurbaşkanlığı makamı gibi siyasi parti disiplininden uzaklaştırılmalıdır. Alt parlamento ve Üst parlamento nisbi oranda birbiriyle bağıntılı olmalıdır. Siyasi tekelleşmenin önüne geçmek için, üst parlamentonun icraatları alt parlamentonun oluşturduğu mahkemelerce denetlenmelidir. Bireysel otoritenin önüne geçmek içinse Cumhurbaşkanlığı makamı olmalı ve bu makam tüm parlamentonun üstünde olmalı, denetleyeni ise alt parlamento olmalıdır.

Toplumsal entropi dediğimiz olayda halk ve erk arası iletişim ve gelişim oldukça önemli.