Başlıklar halinde yönetim sistemini dillendirmiştik. Aslında bu işin kolay tarafı. Sıra toplum dinamikleri
…
Toplumlar tıpkı fizikte olduğu gibi çöküş ve/veya negatife doğru gitme eğilimindedir. Bu nokta göz önüne alınarak, topluma yön verecek ve doğrultacak kişi ve kurumlar muazzam bir önem arz etmektedir.
…
Ahlaki çöküntü ve medeniyetin yok olması birbirleriyle doğru orantılıdır. Medeniyetin ilerlemesi, toplum ahlakının büyümesiyle olur. Bu ahlak çocuklarımız ve gençlerimize yüklediklerimizle gelişir.
…
Çocuklarımızı ortak paydası en genel geçer normlarla donatmak ilk işimiz olmalı.
Her mahalle için ilkokullardan bağımsız anaokulları oluşturulmalı.
Günde 4-6 saat olacak şekilde eğitim verilmeli.
Özel kreş ve anaokulları özel sektörden tamamen arındırılmalı ve denetimleri çok sıkı yapılmalıdır.
Öğretmenler ve yöneticiler üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olma şartı aranmalıdır.
Televizyonlarda yayın yapan çocuk kanalları, reklamlardan arındırılmalı, tüketim eğilimli çocuklar yaratmamalıyız.
Yayınlanan çizgi filmler ve çocuk dizileri, genel örf ve adetlerin yanı sıra erdemli olmanın eğitimi verilmeli.
İlkokul müfredatına yaşam disiplini eklenmelidir. Çocukların sözsel paylaşımlarının artması için sınıf-sohbet terapileri uygun aralıklarla tekrarlanmalı.
Çocukların ruhsal gelişimleri üzerinde oldukça durulmalıdır.
Aile ve Okul bağı ekonomik bağın dışına çıkmalı ve organik bir bağ yaratılmalıdır.
Ortaokul, öğrencileri asıl eğilimlerinin ortaya çıkacağı dersler verilmeli ve rehber öğretmen eşliğinde lise branş değerlendirmeleri yapılmalıdır.
Çocuklara küçük tamir işleri öğretilmeli beceri ve kabiliyetleri geliştirilmelidir.
Meslek nitelikli ortaokullar kapatılmalı ve işleyişleri lise üzerinden devam etmelidir.
Liselere ortaokul sonrası yapılan sınavlarla ( ki bu sınavlar bilgi ve meslek eğilim nitelikli olmalıdır ) ve rehber öğretmen başkanlığında oluşturulan bir heyetin uygun bulduğu meslek eğilim referansıyla, öğrenciler yerleştirilmedir.
Liselerin tamamı meslek ve eğilim nitelikli olmalı ve öğrenciler doğru müfredatlar ile eğitilmelidir.
Üniversite giriş sınavları bir sene içinde yapılan sınavla değil her sene yapılan sınav ortalaması ile değerlendirilmelidir.
Ara kalifiye eleman ihtiyacı ortaokul sonrası talep eden öğrenciye, 3 aylık ve başarısına göre 6 şar ay devam süreciyle tamamlanacak sene sonunda verilecek olan kurslarla belgelendirilmelidir.
Özel okul kavramı kalkmalı ve tüm okullar eşit mesafede olmalı fırsat eşitliği toplumun ana dinamiği olan gençler için fazlasıyla yapılmalıdır.
Üniversitelerde YÖK kavramı ve işleyişi minimize edilmeli.
Gençler terör niteliği taşıyan tüm oluşumlardan uzak tutulmalı ve faal terör sempatizanı ve fiiliyatçıları, üniversitelerden arındırılmalıdır.
Siyasi kayırmacılıktan uzak gençlerin önü açılmalı, bilimsel çalışmalar için ayrılan bütçe, belli bir rakam değil belli olmayan rakamlarla yürütülmelidir.
Sanat bakanlığı, Sanayi bakanlığı ve Bilim Bakanlığı’nın ayrı ayrı oluşturulmasının yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı dört ana aktif müsteşarlıkla ( ana, ilk, orta ve lise ) temsil ve değerlendirilmelidir.
…
RTÜK görev alanı ve müeyyideleri daha güçlendirilmeli ve İnternet için ayrı bir denetleme mekanizması oluşturulmalıdır. Çocuk ve gençlerin kaldığı yurt ve kurumlar çok sıkı denetlenmeli, her yurt ve kurum için, Devlet mekanizması içerinden, psikologlar bulunmalıdır. Ailesel ve ruhsal çöküntü içerisinde bulunan çocuk ve gençler, sıkıntılı oldukları durumlardan izole edilmeli ve devletin psikolog ve terapistleri eşliğinde, topluma yeniden kazandırılmalıdır.
…
Çocuklar bizim gençler bizim aslında onlar biziz. Onları geliştirmek ve yüceltmek, ahlak odaklı erdemliler oluşturmak bizim elimizde. Onlara ulaşmak medeniyete ulaşmaktır.